top of page

נכות כללית או נכות מעבודה?

אז אתם יושבים בבית ומצויים באובדן כושר עבודה.

אם זה בגלל שחליתם חלילה במחלה קשה כמו סרטן, ניוון שרירים, טרשת נפוצה, התקף לב חריף או בגלל שנפצעתם בתאונה קשה שהותירה אתכם נטולי כושר עבודה.

מה עושים עכשיו ?

אנחנו חיים במדינת רווחה, שדואגת לתושביה ברגעיהם הקשים ודואגת למערכת של תשלומים סוציאליים בעת מצוקה. לפני שאנחנו בכלל נכסים לקצבאות המגיעות מביטוח לאומי, חשוב להבין שאם עבדתם תקופה של חצי שנה לפחות מאז שנת 2008, ישנו סיכוי טוב מאוד שמגיעה לכם קצבה מקרן הפנסיה בה היה על מעבידכם לבטח אתכם.

נושא זה שווה בדיקה ויכול בהחלט להוות קרש הצלה חשוב מבחינתכם.

מבלי להיכנס לכל הפרטים ישנם שני סוגים עיקריים של קצבאות נכות המשולמות בביטוח הלאומי -האחת היא קצבת נכות כללית והשנייה היא קצבת נכות מעבודה.  

 

קצבת נכות כללית היא קצבה שיכולה להיות משולמת לכל אדם עד גיל זיקנה והענקת הקצבה לא תלויה בגורם שהביא אותו לאובדן כושר העבודה. קצבת נכות זו מתאימה לאנשים שלא נפגעו בעבודה או לאנשים שחלו במחלות קשות ושמשתכרים עד כ- 4,000 ש"ח (ובמקרים מסויימים - 5,500 ש"ח), סכומים אלו עשויים להשתנות ולהתעדכן מעת לעת ולכן יש צורך בבדיקתם בזמן אמת. מי שמרוויח יותר, ככל הנראה לא יהיה זכאי לקצבת הנכות הכללית אך עניין זה מצריך כאמור בדיקה בזמן אמת.

כדי לקבל את קצבת הנכות הכללית יש לקבל דרגת נכות רפואית משמעותית מאוד וכן יש להוכיח שהכושר לעבוד בכל עבודה נפגע.

זהו רף גבוה מאוד לעבור, ויש להיות בעל נכויות משמעותיות ולהשתכר שכר נמוך למדיי כדי לקבל קצבה זו. על מנת לקבל קצבת נכות כללית יש לפעול ולהציג בפני הוועדה הרפואית את מלוא המצב הרפואי ו"לצבור" כמה שיותר נכויות כדי לעבור את רף הנכות הרפואית.

גובה הקצבה אינו תלוי בשכר שהשתכרת לפני אובדן הכושר והוא נע בין כ- 1,600 ש"ח עד 3,500 ש"ח לערך (תלוי באחוזי דרגת אי הכושר ובמספר הקטינים) והם משולמים עד גיל הפרישה בלבד (67 אצל גברים).

לעומת זאת, קצבת נכות מעבודה היא קצבה המשולמת כפונקציה ישירה של גובה השכר שהשתכרת לפני התאונה ותשולם לך עד סוף חייך ולא עד גיל זיקנה כמו קצבת נכות כללית.

קצבת נכות מעבודה משולמת רק לאנשים שנפגעו בקשר עם העבודה (ועל כך בהרחבה בהמשך)

נפגעי עבודה הם מי שנפגעו במהלך העבודה שלהם ובקשר עם העבודה שלהם או בדרך לעבודה או בדרך מהעבודה.

נפגעי עבודה נוספים נחשבים כאלה שבשל אירוע חריג בעבודה נגרם להם נזק שאינו "נגלה לעין" - כמו התקף לב או אירוע מוחי. במקרה כזה אין חשיבות שהנזק עצמו לא נגרם בזמן העבודה ממש, אלא שיש להראות קיומו של אירוע חריג שהוביל להתרחשות הנזק.

נפגעי עבודה מקבלים 75% משכרם לפני התאונה במהלך עד 3 חודשים ממועד התאונה ולאחר מכן יכולים לקבל קצבאות נכות זמניות מלאות. כל נכה עבודה שנקבעה לו נכות בשיעור 10% ומעלה זכאי לכסף מהביטוח הלאומי, כאשר לקצבה חודשית קבועה זכאי מי שנקבעו לו 20% נכות ומעלה.

הקצבה החודשית נקבעת כנגזרת ישירה של השכר, דהיינו מי שנקבעו לו 20% נכות יקבל 20% מ- 75% משכרו לפני התאונה. בנוסף - הקצבה משולמת עד תום תוחלת החיים ולא עד גיל הפרישה, והנפגע רשאי לעבוד ולהרוויח כל סכום שהוא והדבר לא יפגע בזכאותו לקצבה.

אם כך - איזו קצבת נכות עדיפה לך ?

לצערנו - זו לא השאלה. השאלה היא לאיזה קצבה אתה מתאים.

ישנו תחום אפור ונרחב של חפיפה בין נכות כללית לנכות מעבודה, ופעמים רבות אנשים נופלים בין הכיסאות ובמקום שיקבלו הכרה בנכותם כנובעת מעבודה הם מסתפקים בקצבה הנמוכה יותר של נכות כללית.

**הכתוב לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי.

לבסוף, גם מי שחלה במחלות מקצוע מסוימות או מי שבעקבות צורת עבודתו יכול להיגרם לו נזק 

יכול להיחשב כנפגע עבודה.

אם אתם חשים שאובדן הכושר שלכם נובע מעבודה

(למשל - קיבלתם התקף לב לאחר ויכוח חריף בעבודה) -

כנראה שהתחושה שלכם היא משהו ששווה לבדוק,

מכיוון שהיא יכולה להיות שווה מאות אלפי שקלים (!).

לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות

פנייתך התקבלה

bottom of page